Zo spijker jij je boekhoudkennis bij

Wil jij graag boekhouder worden of wil je je eigen boekhouding in de toekomst zelfstandig gaan doen? Of vind je het gewoon een interessant vakgebied en wil je er wat meer over weten? Dan is het een goed idee om je kennis rondom boekhouden te vergroten. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Zo kun je een cursus volgen, zelf aan de slag gaan of zelfs een opleiding gaan volgen. In dit artikel helpen we jou op weg met het vinden van de juiste opleidingsmogelijkheden rondom boekhouden.

Een cursus

Als je nog geen enkele ervaring hebt met boekhouden, is het verstandig om een basiscursus boekhouden te volgen. Op die manier leer je de basis van het vak en heb je beter inzicht in wat er allemaal komt kijken bij boekhouden. Een cursus kan een goede start zijn om te kijken of het wel echt iets voor je is of om de juiste kennis tot je te nemen en jezelf verder te ontwikkelen tot volwaardig boekhouder. Door een cursus te volgen krijg je praktijkgerichte kennis en opdrachten en heb je toegang tot de hulp van een ervaren docent, waardoor je hier in de praktijk ook direct mee aan de slag kunt. 

Verbreed zelf je kennis

Het is ook mogelijk, als je al enige basiskennis hebt, om zelf aan de slag te gaan en proactief je kennis te verbreden. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te doen. Ten eerste zijn er ontzettend veel boeken beschikbaar die jou kunnen helpen bij het uitbreiden van je kennis. Boeken geven je veel context en informatie over het vakgebied, waar jij zelf weer mee aan de slag kunt. Ten tweede is er op internet veel informatie te vinden in de vorm van tekst en beeld. Er zijn verschillende websites waar jij terecht kunt voor erg uitgebreide informatie rondom boekhouden en waar je andere mensen zelfs vragen kunt stellen. Ten derde is het slim om het nieuws bij te houden, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste feitjes en ontwikkelingen rondom het vakgebied

Volg een opleiding

Ben je echt van plan om jezelf om te toveren tot volwaardig boekhouder of vind je het lastig om proactief aan de slag te gaan? Dan is het een goed idee om een accountant opleiding te volgen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste kennis en praktijkervaring op doet en je na 2 of 4 jaar aan de slag kunt als boekhouder. Tijdens een opleiding volg je een breed programma waarin alles rondom boekhouden aan bod komt en heb je natuurlijk toegang tot hulp van je docenten en medestudenten.

Zo zie je dat er – afhankelijk van jouw wensen en behoeften – verschillende mogelijkheden zijn om jezelf te ontwikkelen binnen het vakgebied van boekhouden. Het is maar net waar je huidige kennisniveau ligt, in welke mate je dit bij wilt spijkeren en welk doel hieraan ten grondslag ligt. Door dit voor jezelf in kaart te brengen kun je de beste keuze maken en je doel bereiken.