Waarom is een agenda onmisbaar?

Ondanks dat iedereen tegenwoordig een digitale agenda op zak heeft, is de papieren agenda nog niet weg te slaan uit de winkels. Een papieren agenda heeft nog steeds de voorkeur van vele mensen over het gebruik van de agenda die ze op hun telefoon of laptop tot hun beschikking hebben. En dat is maar goed ook! Uit een onderzoek is gebleken dat het opschrijven van bijvoorbeeld je afspraken, ervoor zorgt dat je deze beter kan onthouden. Een notitieboek kopen is dan dus ook geen overbodige luxe. Een ander groot voordeel van het gebruik van papier is dan ook dat het je niet snel afleid van alle andere prikkels die een telefoon of laptop wel heeft, zoals binnenkomende berichtjes. Een snel overzicht, zonder de mogelijkheid dat je ‘agenda’ opeens een lege batterij heeft.

Waar je tegenwoordig een agenda of notitieboek koopt, zijn er ook nog andere producten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een sketchbook winkel, die vaak allerlei creatieve producten biedt naast schetsboeken en notitieboeken. Hiermee kan je je agenda helemaal maken zoals je hem zelf zou willen.

De moleskine trend

Een merk dat we tegenwoordig zien groeien in populariteit is Moleskine. Zij bieden een groot assortiment in zowel notitieboeken met stippen, strepen en vakjes, maar ook agenda’s en schetsboeken. Moleskine bestaat al heel wat jaren, maar in de jaren 80 werd de productie van de notitieboekjes steeds lager. Wat opvallend was, want veel grote schrijvers en schilders in die tijd hadden baat bij de blanco notitieboekjes. Ze gebruikten deze, zoals je misschien wel kan raden, om hun ideeën op te schrijven en kleine voorstudies te maken voor latere schetsen en schilderijen.

In 1997 was er in Milaan een uitgever die besloot om het zwarte, nette notitieboekje weer opnieuw op de markt te brengen. Hij gaf het toen dan ook de naam Moleskine, naar de britse schrijver Bruce Chatwin, die eerder naar zijn notitieboekjes verwees als Moleskine. Later besloot Moleskine om zijn assortiment uit te breiden, waardoor de notitieboekjes nu niet alleen meer in zwart te krijgen zijn, maar in allerlei kleuren en speciale edities.

Moleskine en zijn papiersoorten

Wat interessant is als je kijkt naar de productie van de Moleskine boekjes, is dat ze ontworpen worden in Italië. Maar ondanks dat, worden de meeste gewoon gedrukt in China, zoals tegenwoordig heel veel producten De wat grotere formaat boekjes hebben sinds 2008 ook de kans om in Turkije gemaakt te worden, waarom dit is, is niet precies duidelijk. Daarnaast hebben ze ook boekjes om in te schetsen en schilderen, met daarin aquarel papier. Dit wordt dan weer door een specialist in Frankrijk gemaakt en geleverd. In totaal komt het dus van allerlei verschillende plekken, en is het niet perse een italiaans product. Wel hebben alle notiteiboekjes en agenda;s dezelfde kenmerkende elastieken om de boekjes te sluiten, ronde hoekjes van het papier en een lint om de juiste pagina aan te geven. Daarnaast zit achterin aan de kaft een vakje dat gemaakt is van wat dikker karton, zodat hierin kleine dingetjes opgeborgen kunnen worden zoals stickers of papiertjes.