Rente op de spaarrekening of een alternatief?

Geld lenen is een zaak waar je het liefst van weg wilt blijven als het niet nodig is. Echter kan het wel zo zijn dat het nodig is. Maar zijn er ook alternatieven om een buffer op te bouwen? Ja die zijn er zeker, zo kan je op bijvoorbeeld sparen, maar ook beleggen in een alternatief hierop wat vaak gekozen wordt de laatste tijd. Er zijn vele banken die zelfs al een negatieve rente berekenen als je er een groot bedrag hebt staan. Vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor beleggen. Echter als je wilt sparen en vroeg genoeg begint kan je ervoor zorgen dat geld lenen niet nodig is. Wat je kan doen om de spaarrekening te vergelijken kan je hieronder verder lezen.

De ontwikkeling van de spaarrente

Eerste even beginnen bij het begin. Vroeger had iedereen het altijd over sparen, sparen en nog is sparen. De reden hiervoor: vroeger was het goed om geld op de spaarrekening te hebben, zo een 20 jaar geleden waren er banken met 3% spaarrente Tegenwoordig is van die 3% nog minder dan 0,5% over bij een particuliere rekening. Een reden die daarvoor zorgt is dat de bank ook rente verschuldigd is aan de Europese centrale bank.

We blijven Nederlanders

Om ver weg te blijven van lenen en als het kan is het verstandig geld te sparen. Het afgelopen jaar hebben wij Nederlanders weer meer gespaard van het vorige jaar. De veiligheid van geld bij de bank en het coronavirus zorgt ervoor dat mensen voorzichtiger zijn en toch ook sparen fijn vinden. Als sparen voor jou ook veilig voelt is het goed om te weten waar je naar kunt kijken bij het vergelijken van spaarrentes? Er zijn bijvoorbeeld verschillende spaarrekeningen.

Maar zijn er alternatieven?

Er zijn zeker alternatieven als we het hebben over meer uit je vermogen te halen en zo eventueel te voorkomen dat je moet gaan lenen. Een alternatief is de standaard spaarrekening: de vrij opneembare spaarrekening. Dit is de meest gekozen onder de particulieren alleen daar krijg je 0,01% rente. Naast deze rekening is er ook een deposito spaarrekening. De rentes op een depositorekening kan na goed zoeken nog wel oplopen naar de 1% en zijn dus het overwegen waard. Het nadeel van zo deze rekening is; je kan niet zomaar je geld opnemen, je zet het voor een langere tijd vast.

Probeer vroeg te beginnen

Uiteraard is alles niet in zijn geheel te plannen en kan je vanuit de gekste posities komen zodat je geld moet lenen. Maar als je op tijd begint met sparen of bijvoorbeeld beleggen voor een doel wat je hebt, een grote auto, een aanbouw of een mooie reis. Dan hoef je op het moment dat je dat daadwerkelijk wilt gaan doen niet te gaan lenen. Als je vroeg begint met bijvoorbeeld beleggen kan dat in de loop der jaren een mooi bedrag opbrengen. Dit is uiteraard wel geheel afhankelijk van de markt en de resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.

Wil jij ook starten met beleggen? Klik dan op de link