Overstappen van zorgverzekering, eenvoudig en snel

Wanneer je een zorgverzekering afsluit is te veel betalen natuurlijk geen optie. Daarom zou je ieder jaar weer de nieuwe polisvoorwaarden van de verschillende zorgverzekeringsaanbieders naast elkaar moeten leggen. Wees eens eerlijk, niemand zal het liefst meer betalen dan noodzakelijk is. Op deze pagina lees je alles over hoe je kan kijken naar de meest goedkope zorgverzekering voor jou en wanneer je het best over zou kunnen stappen naar een andere aanbieder.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering waarbij kosten die je maakt voor medische zorg bij huisarts of ziekenhuis (deels) vergoed zullen worden. Een zorgverzekering is opgebouwd uit twee delen. Een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is in Nederland verplicht om te hebben. De aanvullende verzekering niet. Bij de zorgverzekering hoort ook een verplichte eigen bijdrage.

Wat houdt een eigen bijdrage in?

Een eigen bijdrage bestaat uit kosten die je zelf nog moet betalen naast het betalen van je zorgpremie. De eigen bijdrage is verplicht, de basis eigen bijdrage ligt op een bedrag van €385. Dit bedrag kan je verhogen. Hoe hoger je eigen is, hoe lager de premie van je basisverzekering is.

Hoe weet ik wat de goedkoopste zorgverzekering is?

Wanneer je voor een goedkope zorgverzekering wil gaan kan je op internet verschilleden pagina’s vinden die je op weg kunnen helpen met het uitzoeken van een zorgverzekering die bij je past. De inhoud van de basisverzekering is namelijk bij alle aanbieders hetzelfde, maar de premie kan nog wel eens verschillen.

Voor studenten kan het belangrijk zijn een zo goedkoop mogelijke verzekering te hebben. Je kan bijvoorbeeld bij de zoekwijzer invullen welke zorg je graag in je pakket zou willen hebben. De zoekmachine zal dan voor je berekenen bij welke aanbieder je de beste verzekering kan krijgen tegen het laagst mogelijke tarief.

Het Overstappen zorgverzekering

Wanneer je besluit overstappen zorgverzekering toe te passen moet je je voor 31 december aanmelden bij de nieuwe zorgverzekeraar. De nieuwe aanbieder zal er dan voor zorgen dat je lopende zorgverzekering wordt stop gezet.

Vanaf 1 Januari zal de oude zorgverzekering stoppen en de nieuwe zorgverzekering zal dan ingaan. Deze overstap zou je ieder jaar kunnen doen. Als je maar voor 31 december aangemeld bent bij een nieuwe aanbieder. Doe je dat na 1 januari, dan is het niet meer mogelijk voor dit jaar een overstap te maken.

Wat valt er onder de dekking van de basisverzekering?

Voor bepaalde zorgdisciplines hoef je geen eigen risico te betalen. Deze vallen onder de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De disciplines die daar onder vallen zijn:

·        Bezoek aan de huisarts of praktijkondersteuner (binnen de huisartsenpraktijk)

·        Een bezoek aan de huisartsenpost

·        Alle zorg voor kinderen onder de 18

·        Zorg die afgesloten is in de aanvullende verzekering als tandartskosten

·        Kraamzorg en verloskundigen zorg, hiervoor moet wel een eigen bijdrage betaald worden

·        Hulpmiddelen die je in bruikleen krijgt als een bed of po stoel, of krukken

·        Zorg vanuit de WMO of WLZ, hier heb je het vaak over langdurige zorg