Magazijninrichting en hoe je dit kunt optimaliseren

Als je een bedrijf hebt dat producten verkoopt, dan is de opslag hiervan een essentieel onderdeel van je bedrijfsvoering. Zo zul je ervoor moeten zorgen dat alles veilig, droog en op de juiste temperatuur bewaard wordt. Daarnaast is het belangrijk dat je het zo inricht dat er zo veel mogelijk in het magazijn past, maar ook dat er nog gewerkt kan worden. Hier komt magazijninrichting om de hoek kijken en daar willen we het vandaag dan ook met je over hebben. We bespreken in deze blog hoe je dit kunt optimaliseren, maar ook wat het nu eigenlijk is. Laten we snel beginnen! 

Waarom een magazijninrichting?

Zomaar aan de slag gaan met je magazijn en alles neerzetten, dat werkt natuurlijk niet. Magazijninrichting is een belangrijk aspect voor elk bedrijf dat goederen opslaat. Een goed ingericht magazijn kan helpen bij het verbeteren van de efficiëntie, het verminderen van het aantal fouten en het verhogen van de productiviteit. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je magazijn kunt optimaliseren. 

Bepaal je opslagbehoeften

Allereerst is het voor magazijninrichting belangrijk om naar je situatie te kijken. Dit betekent in concreto dat je kijkt naar je opslagbehoeften. Wat hieronder valt? Nou, bepaal eens welke producten je opslaat en hoeveel ruimte ze nodig hebben. Bepaal ook of je specifieke producten in aparte ruimtes wilt opslaan, zoals gevaarlijke stoffen. Door je opslagbehoeften te bepalen, kun je bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe je het magazijn het beste kunt indelen.

Vergemakkelijking

Er zijn ook verschillende opslagsystemen beschikbaar die magazijninrichting vele malen makkelijker maken. Denk hierbij aan dingen zoals palletopslag, stellingen en doorrolstellingen. Het is belangrijk om het juiste opslagsysteem te kiezen voor je producten. Hierdoor kun je de meeste ruimte besparen en de producten op een veilige manier opslaan. Als je producten van verschillende grootten hebt, kun je dus bijvoorbeeld overwegen om stellingen met verstelbare planken te gebruiken.

 

Daarnaast kan het gebruik van labels en etiketten helpen bij het beheren van je magazijn. Labels kunnen worden gebruikt om producten te identificeren en te categoriseren, terwijl etiketten kunnen worden gebruikt om informatie over het product en de locatie te verstrekken. Dit kan helpen bij het snel vinden van producten en het verminderen van het aantal fouten bij het verplaatsen of verzenden van producten; een handig onderdeel van magazijninrichting dus.

Data en systemen

Data en systemen kunnen je enorm helpen met je magazijninrichting. Zo kan het helpen bij het verbeteren van de magazijninrichting door inzicht te geven in de productie- en opslagprocessen. Door gegevens te analyseren over hoe vaak bepaalde producten worden verplaatst en opgeslagen, kun je bepalen welke producten het meest toegankelijk moeten zijn. Meestal kan een bedrijf dat gespecialiseerd is in magazijninrichting je hier het beste bij helpen. Zij hebben hier allerlei systemen voor, maar natuurlijk ook de kennis die hiervoor nodig is. Daarnaast weten zij precies van het reilen en zeilen in magazijnen af. Onze tip is dus; sla dit advies niet in de wind en schakel een aantal professionals in die verstand van zaken hebben.