Een lening berekenen: Deze factoren worden meegenomen

Wil je een lening berekenen? Dan moet je rekening gaan houden met verschillende factoren. Bij het maken van een berekening wordt namelijk gekeken welke financiële ruimte je voor jezelf kunt creëren zonder in de problemen te komen. De factoren worden altijd duidelijk aangegeven op de website van een kredietmaatschappij. Zo zal De Nederlandse Kredietmaatschappij bijvoorbeeld een aantal zaken op een rijtje kunnen zetten voor je. Alleen moet je zelf ook weten welke factoren een rol spelen, zodat je niet onnodig gaat berekenen wat de hoogte van het bedrag gaat zijn. Lees daarom snel verder.

Een lening berekenen voor duidelijkheid

Een lening berekenen is een goede manier om te zien hoe hoog het bedrag gaat zijn dat jij kunt lenen. Wanneer je een grotere aankoop wilt gaan doen, dan heb je immers al een bedrag in gedachten dat je bij een kredietmaatschappij aan wilt gaan vragen. Alleen is dit niet altijd het bedrag dat realistisch is in combinatie met jouw huidige financiële situatie. De berekening kan jou daarom een beter inzicht gaan geven in de mogelijkheden en je weet precies waar je aan toe bent en of het de moeite waard is om de lening in handen te krijgen.

Jouw inkomen en de vaste lasten

De lening berekenen begint met het invullen van een aantal gegevens. Zo worden jouw Inkomen en vaste lasten gevraagd. Als jouw inkomen ervoor zorgt dat je nog voldoende geld overhoudt na het betalen van de vaste lasten, zul je automatisch een hoger bedrag kunnen lenen. Als blijkt dat je met jouw inkomen net voldoende hebt om alles af te betalen, wordt het lastig. De hoogte van de lening zal in dit geval aanzienlijk gaan verlagen of je wordt zelfs volledig afgewezen voor de lening. Een kredietmaatschappij calculeert namelijk ook de risico’s in die je gaat lopen.

Het soort inkomen wordt meegenomen

Daarnaast wordt er gekeken naar het soort inkomen dat je hebt. Een lening berekenen met een vaste baan zal bijvoorbeeld andere mogelijkheden met zich meebrengen dan wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Een vaste baan heeft bijvoorbeeld meer zekerheid. De hoogte van de lening zal daarom ook positiever uit gaan vallen dan wanneer je als zelfstandig ondernemer net aan het aantal boekjaren komt. Een zelfstandig ondernemer heeft daarbij vaak niet hetzelfde bedrag per maand, waardoor het lastig wordt voor een kredietmaatschappij om een hoog bedrag toe te kennen.

Weten waar je aan toe bent

De lening berekenen kun je eenvoudig zelf. Hiervoor worden er immers maar een aantal gegevens gevraagd, waarna je precies weet waar je aan toe bent. Wanneer je de berekening hebt gemaakt, krijg je direct een uitslag te zien. Zo kun je voor jezelf bepalen of het een goed idee is om de lening aan te vragen of dat je jezelf deze tijd beter kunt besparen. Twee keer tot een afwijzing komen, zal immers ook weer demotiverend zijn en zal de situatie er ook niet makkelijker op maken. Begin daarom snel met jouw eigen berekening.