Een bedrijf overnemen: welke stappen moet je zetten?

Ben je van plan om een bestaand bedrijf over te nemen? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal dingen. Een bestaand bedrijf overnemen heeft veel verschillende voordelen, maar kan ook nadelen hebben. Het is dus belangrijk dat je hier van tevoren goed over nadenkt. Bovendien is er een hele procedure die je moet doorlopen. Benieuwd wat voor stappen je moet zetten? Wij kunnen helpen!

Oriënteer je eerst goed

Wanneer je van plan bent om een bedrijf over te nemen is het belangrijk om van tevoren alles te weten over het bedrijf. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan wanneer het bedrijf echt van jou is. Naast dat je alles moet weten is het ook belangrijk dat jezelf goed oriënteert hoe jij de aankoop gaat bekostigen. Een bedrijf kopen kan namelijk best een duur grapje zijn en een bedrijf kopen met een krap budget is erg risicovol. Één echt goede tegenslag en je zult genoodzaakt je bedrijf verkopen

Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het zo belangrijk om naast je oriëntatie ook goed te focussen op de financiën. In deze oriëntatiefase is hier ook nog genoeg tijd voor. Zodra je een aantal stappen verder bent is hier minder tijd voor.

De fase waarin je gaat onderhandelen

Heb je je eigen financiering rond en ben je ervan overtuigd dat dit het bedrijf is wat je wilt kopen en waar een toekomst in zit, dan is het tijd voor onderhandelingen. Onderhandelen doe je met de verkoper in kwestie, vaak zit hier ook een advocaat bij. Samen met hen kun jij onderhandelen over een prijs waar jullie het beide mee eens zijn.

Hoe lang deze fase duurt is van meerdere factoren afhankelijk. Zo kan het langer duren wanneer jullie niet overeen kunnen komen over de prijs.