Debiteurenbeheer: de fundering van jouw onderneming

Debiteurenbeheer is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van jouw bedrijf of onderneming. Een inefficiënt beheer  van je debiteuren kan grote nadelige gevolgen hebben voor jouw bedrijf of onderneming. Op deze pagina vind je wat debiteurenbeheer precies inhoudt, en waarom verstand van debiteurenbeheer essentieel is. Ook kom je erachter hoe je dit zo efficiënt en goed mogelijk kunt regelen.

Wat is debiteurenbeheer?

Als ondernemer weet je wat het belangrijkste is voor jouw bedrijf of onderneming: klanten. Klanten die een factuur van jouw product of diensten hebben ontvangen, maar deze nog niet hebben betaald, zijn debiteuren. Het is uiteraard van groot belang dat niet alleen de klant van de samenwerking profiteert, maar dat jij ook beloond wordt voor je werk. Dit is precies waar debiteurenbeheer om draait. Het bijhouden van klanten of bedrijven die jou geld schuldig zijn voor het leveren van goederen of diensten. Op deze manier kun je de post ‘debiteuren’ op jouw balans zo klein mogelijk houden. Dit is het best voor je bedrijf, omdat je zo het meeste geld beschikbaar houdt voor andere zaken. Onder beheer van debiteuren vallen dingen als het opstellen van facturen, het verwerken van betalingen en afhandelen van betalingsachterstanden. Al deze dingen zijn erop gericht om jou te verzekeren van een tijdige betaling van de klant.

Wat maakt debiteurenbeheer zo belangrijk?

Efficiënt beheer van debiteuren is essentieel voor het draaiende houden van jouw bedrijf. Als te veel klanten jou door achterstallig beheer van debiteuren nog niet hebben betaald, bestaat de kans dat je geld tekort komt om eventuele rekeningen te betalen. Ook is het belangrijk om ten alle tijden genoeg liquide middelen beschikbaar te hebben voor eventuele nieuwe investeringen of noodzakelijke uitgaven. Bovendien ben je, als de klant uiteindelijk alsnog betaald heeft, waarschijnlijk veel tijd kwijtgeraakt door het bellen van debiteuren of het opstellen van nieuwe facturen. Het kan zelfs gebeuren dat de klant je nooit het volledige bedrag betaalt. Al deze dingen maken dat goed debiteurenbeheer van groot belang is voor je bedrijf. Lees daarom verder om te ontdekken hoe jij je beheer van debiteuren efficiënt kunt regelen, zodat jouw bedrijf of onderneming gezond blijft.

Hoe zorg je voor goed en efficiënt beheer van debiteuren?

Goed beheer van debiteuren is voor zowel klant als bedrijf erg belangrijk. Toch is het voor veel ondernemers een lastig deel van hun werk. Hoewel je de betaling natuurlijk het liefst zo snel mogelijk wilt ontvangen, is het niet prettig om klanten vaak te moeten bellen en om betaling te moeten vragen. Het kan zelfs zo zijn dat de relatie met de klant hierdoor verslechtert. Om dit te voorkomen is er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat jouw debiteurenbeheer zo goed mogelijk verloopt. Het maken van duidelijke afspraken met klanten is altijd belangrijk, en het snel versturen van een factuur helpt vaak ook bij een vlotte betaling van de klant. De beste manier om ervan verzekerd te zijn dat jouw beheer van debiteuren vlekkeloos verloopt is het uitbesteden van je crediteurenbeheer. Creditpartners is hierin gespecialiseerd. Lees meer over het uitbesteden van debiteurenbeheer op de pagina over dit onderwerp.